od pobřeží k pobřeží
od Atlantického oceánu až po Středozemní moře
od Albarino po Monastrell
Oblast Cava
Cava, španělské „šumivé“ víno má staletí dlouhou tradici, a produkuje se v severních oblastech Španělska. Cava se vyrábí stejně jako francouzské šampaňské. 99% Cavy ve Španělsku vzniká v severozápadním regionu, v oblasti Penedés v Katalánsku. Zbývající 1% vyrábí rozptýleně malí výrobci ve zbytku země. Hrozny tradičně používané pro výrobu Cavy jsou macabeo, xarello a parellada – vytvářejí z Cavy lehké bílé ovocné a voňavé víno. V současnosti je ve Španělsku 250 výrobců Cavy, většina z nich v uvedeném regionu, a tudíž legálně oprávněné používat označení Cava na svých etiketách. Španělský vinařský termín pro tuto skutečnost je „denominace původu“.
V roku 2011, po čtvrté v historii, bylo vyvezeno více lahví s Cavou nežli se šampaňským, což potvrdilo, že španělskému šumivému vínu se daří i přes mezinárodní krizi.
Obecně řečeno, teplejší klima ve Španělsku znamená, že hrozny zrají snadno, a má se za to, že dodávají Cavě jemnější, ovocnější příchuť nežli mají jiná šumivá vína. Tato ovocná příchuť je v kontrastu s tradičnější kvasnicovou příchutí šampaňského, přičemž minerály obsažené v Cavě udržují chlebovité aroma na minimu, a jeho řízná, lehká a čistá chuť se výborně hodí k rybám, mořským plodům a k drůbeži a ke krémovým omáčkám jako je například majonéza. Dlouhá léta se Cava pila jako aperitiv. Platí rovněž, že k paštice a k nakládané iberské šunce se Cava hodí jako máloco jiného. Skvěle se hodí k takovým středozemským potravinám jako jsou ořechy, sušené ovoce a k uleželým olivám, ke kterým se s oblibou pije suchá Cava Brut Nature a Extra Brut; ryby bohaté na olej, jako například sardinky a ančovičky bývají spojovány s kyselejší Cavou, zatímco konzervované maso, uzeniny anebo sýr Manchego chutnají lépe s vínem. Avšak Cava je rovněž dobrá v kombinaci s těžkými jídly, jako například s červeným masem nebo se zvěřinou, kde bublinky působí jako faktor při čištění, respektive neutralizování tuků přítomných v mase. Pokud jde o deserty, ve Španělsku obzvláště v období svátků, je Cava konzumována jako pudinkové víno, „splachující“ delikatesy jako jsou turrón a mazapán.
Stojí za zmínku, že mnozí sommeliéři radí nepít Cavu ke sladkostem, s tím, že lépe účinkuje jako aperitiv. Dnes se považuje za vhodné vyzkoušet brut nebo brut natur a na závěr například sorbet, rýžový pudink, anebo pečené jablko.
304 Kč
377 Kč
466 Kč
417 Kč
486 Kč
391 Kč
392 Kč
245 Kč
332 Kč
381 Kč
654 Kč
296 Kč
754 Kč
308 Kč
433 Kč
648 Kč
370 Kč
273 Kč
Barva
- Bílá vína
- Červená vína
- Růžová vína
- Cava bílá
- Vermouth
- Šumivá bílá vína
- Šumivá růžové vína
- Cava růžové
- Sangria
- Sladké víno
- Manzanilla
- Jerez
Odrůdy
- Airen
- Albariño
- Bobal
- Brancellao
- Bruñal
- Cabernet Franc
- Cabernet Savignon
- Caiño Blanco
- Caiño Tinto
- Cariñena
- Colorado
- Doña Blanca
- Garnacha
- Garnacha Blanca
- Garnacha Tintorera
- Giró
- Godello
- Graciano
- Hondarrabi Zuri
- Chardonnay
- Loureiro
- Macabeo
- Malvásia
- Mencia
- Merlot
- Merseguera
- Monastrell
- Moscatel
- Palomino
- Pardina
- Parellada
- Pedro Ximenez
- Petit Verdot
- Pinot Noir
- Prieto Picudo
- Rufete
- Rufete Blanca
- Sauvignon Blanc
- Semillon
- Sousón
- Syrah
- Tempranillo
- Tinta de Toro
- Tintilla de Rota
- Tinto Fino
- Treixadura
- Trepat
- Verdejo
- Xarel·lo
Oblasti
- Alicante
- Almansa
- Bierzo
- Calatayud
- Campo de Borja
- Cava
- Conca de Barberà
- Costers del Segre
- Getariako Txakolina
- Jerez-Xérez-Sherry
- Jumilla
- Malaga
- Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda
- Méntrida
- Montsant
- Penedés
- Priorat
- Rías Baixas
- Ribeira Sacra
- Ribeiro
- Ribera del Duero
- Ribera del Guardiana
- Rioja
- Rueda
- Sierra de Salamanca
- Sierras de Malaga
- Tarragona
- Toro
- Utiel-Requena
- Valdeoras
- Valencia
- Vino de la Tierra de Castilla
- Vino de la Tierra de Castilla y León
- Vinos de la Tierra de Cádiz
- Yecla
Sklepy
- Aalto
- Adegas Moure
- Alceño Bodegas
- Arloren Bodegas
- Arzuaga Bodegas
- Atalaya Bodegas
- Ateca Bodegas
- Avancia Bodegas
- Barahonda
- Barbadillo Bodegas
- Basa Lore
- Blancher
- Bodegas de Occidente
- Bravo Escós Bodega
- Breca Bodegas
- Cara Nord
- Casa Castillo
- Casas De Moya Bodegas
- Castell D'Encus
- Castelo de Pedregosa
- Castelo Vins
- Cellers Can Blau
- Clos De Lôm
- Cuatro Rayas Bodega
- El Nido Bodegas
- El Tanino Bodegas
- Francisco Gomez Bodegas
- Gancedo Bodegas y Viñedos
- Garmón Continental
- Godelia Bodega y Viñiedos
- Hacienda del Carche
- Chan De Rosas
- Javier Sanz Viticultor
- Jorge Ordóñez Málaga
- Juan Gil Bodegas
- La Caña
- La Rioja Alta
- Lagar da Condesa
- Luna Beberide Bodegas & viñedos
- Martin Códax Bodegas
- Mauro Bodegas
- Morca Bodegas
- Nûr
- Õran Bodegas
- Orowines
- Padro & Co.
- Pepe Mendoza Casa Agricola
- Perahigos
- Pittacum Viñedos y bodegas
- Priorato de Razamonde
- Rafael Cambra
- Rodríguez de Vera
- Rosario Vera
- San Román Bodegas y viñedos
- Santa Cruz de Alpera Bodegas
- Senorio de Barahonda
- Shaya Bodegas y viñedos
- Terra de Asorei
- Terras Gauda Bodegas
- Tinto Pesquera
- Tintoralba
- Tridente Bodegas
- Vatan Bodegas
- Vega de Tera Bodegas
- Vega Sicilia
- Victoria Ordóñez
- Viñaelena Bodegas
- Viyuela Bodegas
- Xenysel
Výrobci
- Bernal aceitunas y encurtidos
- Bona Mel
- Carmencita
- Casa Riera Ordeix
- Casa Santoña
- Deortegas aceite de oliva
- El Tio Palancas aceitunas
- Familia Suárez
- Gourmet Cazorla
- Ines Rosales
- J. Vela Conservas
- Jalancina
- Javimar Conservas
- Jesus Panaderia
- Jose Peña Conservas
- La Alacena Conservas
- La Pericana de Muro
- Las Doñas
- Laurel Conservas
- Malvasia Foie Gras
- Mañan Almendras
- Masia El Altet
- Montesinos quesos
- Ortiz Conservas
- Pago de La Jaraba
- Peix de Santa Pola
- Perello aceitunas y encurtidos
- Petaca Chico Conservas
- Portomar Conservas
- Rubio lupínky
- Ruchey
- Saula Coffee
- Sotavento
- Turron 1880
- Valliser membrillo
- Vega Sotuelamos quesos